Bjuda på smörgåstårta

Till helgen som kommer så kommer en vän till mig hem, efter att ha gjort en omfattande plastikoperation. Det är en form av rekonstruktiv operation efter sjukdom som hon tvingats göra. Så när hon kommer ut från sjukhuset så måste hon bo hos nån, och då hennes familj inte bor nära, så ska hon få bo med mig. Inte nog med att hon kommer från sjukhuset till helgen, hon fyller ju dessutom år. Så har tänkt att överraska henne med en smörgåstårta. Det är en av hennes favoriter. Självklart gör jag den på egen hand, inte köper!

Här är receptet på denna:

Godaste smörgåstårtan

6 skivor landgångsbröd
Räk- och laxfyllning:
250 g skalade räkor
50 g kallrökt lax
1 kruka färsk dill
½ dl crème fraiche
crème fraiche 34%
50 g färskost naturell
Färskost Naturell 25%
½ dl majonnäs
2 msk dijonsenap
Äggfyllning:
4 kokta ägg
½ dl crème fraiche
50 g färskost naturell
Färskost Naturell 25%
½ dl majonnäs
1 ask krasse
½ tsk salt
Garnering:
1 dl crème fraiche
crème fraiche 34%
50 g färskost naturell
Färskost Naturell 25%
1 dl majonnäs
100 g skalade räkor
100 g kallrökt lax i skivor
2 kokta ägg
1 ask krasse
1 knippe rädisor
1 färsk dill

Hacka räkorna, strimla laxen, hacka dillen och lägg i en bunke. Rör ner crème fraiche, färskost, majonnäs, och dijonsenap.
Skala och hacka äggen, lägg i en bunke. Rör ner crème fraiche, färskost, majonnäs och klippt krasse.
Klipp ett ark smörpapper i fyra delar. Lägg 2 skivor landgångsbröd på en bricka med de 4 delarna smörpapper under så att de går att dra bort när tårtan är färdig.
Bred på räk- och laxfyllningen. Lägg på 2 skivor bröd till och bred på äggfyllningen. Lägg på de två sista skivorna bröd.
Rör ihop crème fraiche, färskost och majonnäs till garneringen och bred på tårtan. Täck tårtan med plastfilm och låt vila, gärna över natten.
Klipp krassen och hacka dillen. Skär rädisorna i tunna skivor. Garnera tårtan strax innan servering.

22 okt 2018