Bra rätter för buffébordet

Det bästa med att bjuda på en buffé är att du själv väljer svårighetsgrad på matlagningen. Du kan göra det enkelt för dig med sallader, bröd och kallskuret, eller satsa rejält och laga pajer, kött och annat. Ännu enklare kan du göra det så klart genom att anlita catering i Stockholm om du inte vill fixa det på egen hand. 

Hur mycket mat behövs på en buffé?

I tabellen nedan kan du se vad som normalt beräknas per person på en buffé som omfattar tre eller flera rätter.

Kött/chark:

parmaskinka 50 g
salami, skivad 50 g
rostbiff 50 g
paté 50 g

Kyckling:

kyckling-/kalkonfilé 50 g
kycklingben 50–75 g
kycklingvingar 100–150 g
Fisk & skaldjur
lax, gravad/kallrökt 50–75 g
lax, varmrökt/inkokt 50 g

Potatis:

kokt/bakad 100–150 g
färsk 150 g
sallad 100–150 g
gratäng 150 g

Bröd/ost:

mjukt bröd 50 g
hårt bröd 15 g
hårdost 20 g
dessertost 15–25 g
färskost 15 g

Dressing/sås:

majonnäs 1–2 msk
vinägrett 1/2–1 msk
cumberlandsås ½–1 msk
kall sås, t ex gravlaxsås 1–2 msk
varm sås ½ dl

Grönsaker:

grönsallad 50 g
kokta grönsaker 50 g

När du bjuder på snittar före middagen:

Beräkna 2–3 olika sorter. Servera 2 av varje sort per person.

Vad ska du bjuda på?

Om du gör en enkel sökning på nätet med "buffémat" så kommer det upp en massa bra recept du kan andvända dig av. Det passar ofta bra att tillaga enklare saker som paj, smördegsknyten, pastsallader, baka olika bröd och så vidare. Du kan även laga kyckling, fläskfilé, rostbiff och så vidare och servera kallt, som kalskuret.

Dryck

Se till att ha drycker både med och utan alkohol. Vin, öl, cider, läsk och vatten. Om du köper dryck på systembolaget och det blir oöppnade flaskor över, så går det att lämna tillbaka om du har kvitto.

Hur många rätter?

Fem till sex rätter plus bröd och ost är en lagom mängd. Gör det enkelt för dig själv och överdriv inte antalet. Smart är att planera efter två huvudråvaror, en kött- och en fiskbaserad, en matig pasta- eller potatissallad, två röror, en grönsallad, bröd, ost och dessert.

27 jan 2021