Det blir lätt varmt i en restaurang

Många tror att det är svårt att värma upp en restaurang, men det är faktiskt tvärtom. Med ljus som brinner, en eldstad som sprakar och ett kök som går på högvarv så handlar det allt som oftast om att kunna kyla lokalen på rätt sätt. Det ska vara komfortkyla så att gästerna inte känner obehag, och det ska vara tillräckligt svalt för att maten ska hålla sig fräsch så länge som möjligt. Komfortkyla Stockholm har länge fungerat genom att man öppnar tvärdrag, men nu kan man faktiskt koppla på sig på fjärrkyla om man vill. 

Gör dina egna praliner

  • 300 gram mörk choklad
  • 300 gram ljus choklad (mjölkchoklad fungerar bra)
  • 2 dl grädde
  • 75 gram smör (inte margarin)
  • 1-2 msk honung
  • 1 dl punsch (eller alkoholfri smaksättare)

Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål som tål värme. Koka sedan upp grädde som du blandat med honungen. Häll den kokande blandningen på chokladen och mixa så det blir slätt. Lägg sedan i smöret och rör en stund tills det är helt smält. Lägg i din smaksättare och forma sedan dina praliner. Låt dem svalna helt i kylskåp och doppa dem sedan i smält choklad. 

Tips: Mint är en frisk smak som många gillar om du inte vill använda dig av alkohol som smaksättare. 

Temperera chokladen du ska doppa i för att få en fin krispighet när du biter i pralinerna. Det finns bra guider online för hur du gör när du ska temperera choklad, eller kolla på Youtube. 

30 aug 2020