Det finns gott om gamla hissar i Stockholm

I Stockholm, och kanske särskilt i gamla stan, så finns det massor av gamla hissar. De funkar lite som de själva vill och det är inte sällan man får höra talas om att folk sitter fast. De riktigt gamla hissarna har ju sånt där galler på sidorna så man kan prata med den stackaren som sitter fast, så det blir lite trevligare tills ett bra hissföretag kommer och släpper ut en. Men jag har hört att det ska bli förbättringar på många hissar. Det finns ett företag som utför hisservice i Stockholm, och de kan tydligen modernisera gamla hissar, så de blir mer pålitliga. 

Recept på pepparkaksdeg

Har du inte tänkt sitta fast i en hiss kan du istället baka pepparkakor till jul. Här får du ett bra recept. 

  • 2 dl vatten
  • 2 dl ljus sirap
  • 4 dl socker
  • 250 gram smör
  • 2 msk kanel
  • 1 msk kardemumma (mald)
  • 1 msk kryddnejlika (mald)
  • 1 msk ingefära (mald)
  • 1 msk bikarbonat
  • 15 dl vetemjöl

Häll upp vatten, sirap och socker i en kastrull och värm tills sockret är helt upplöst.Lägg smöret och kryddor i en bunke och häll på den varma sockerlösningen. Rör runt till smöret är smält, och låt sedan svalna till rumstemperatur. Blanda mjölet med bikarbonat och rör ned i smeten. Använd gärna en trägaffel. Smeten kommer att vara ganska lös, det ska den vara! Ställ degen i kylskåpet i 1 till 2 dygn innan du sedan kavlar ut och gör dina pepparkakor. Grädda i ugn på 200 grader i cirka 5 minuter och glöm inte att ha koll, pepparkakor bränner snabbt. 

30 Nov 2019