Hur gör man en god smörgåstårta?

Det finns idag grymt många recept på smörgåstårta och minst lika många sätt hur man ska göra den, på vilket sätt, när, vad det ska vara i, eller på och så vidare. En del bakar botten på egen hand, andra väljer att använda sig av landgångsbröd, en tredje köper långfranska. Sedan finns det även bottnar att köpa hos bagerier. En del vill ha varm smörgåstårta, andra att det ska vara en kall. En del bara måste ha räkor, andra avskyr skaldjur, nån kanske är vegetarian. Men vet ni, det går att göra sin smörgåstårta, exakt så som man vill, med vilka ingredienser man så önskar. Den största hemligheten ligger i att lägga fyllningen mellan bottnarna, dagen före servering. Då blir den saftig och god.

För att tillgodose i alla fall någras behov, så är här två recept på smörgårstårta. En med räkor och annat gott och en med italiensk touch!

Lyxig och saftig smörgåstårta

Ingredienser

12 portioner
Garnering
1 knippa(en) dill
1 knippa(en) vindruvor, röda
500 gram formfranska
2 dl crème fraiche
0,5 st Citron
0,5 st gurka
80 gram stenbitsrom, svart
80 gram stenbitsrom, röd
1 dl majonäs
0,5 kruka(or) persilja, finhackad
180 gram herrgårdsost
200 gram räkor, skalade
100 gram Pärltomater
200 gram lax, gravad
Lager 1
180 gram herrgårdsost
500 gram formfranska
1 dl majonäs
2 dl crème fraiche
100 gram leverpastej, Bredbar
350 gram Mimosasallad
Lager 2
100 gram crabsticks
100 gram räkor, skalade
4 st ägg
1 dl majonäs
2 dl crème fraiche
500 gram formfranska
40 gram stenbitsrom, röd

Tillagning
Lager 1:
1. Skär bort kanterna på formbrödet och placera ut dem 4x3.
2. Bred leverpastej över brödskivorna i ett tunt, jämt lager.
3. Blanda ihop creme fraiche och majonäs och täck över hela våningen.
4. Bred sedan över mimosasalladen och avsluta med att täcka fyllningen med 12 st ostskivor.
Lager 2:
1. Lägg på ett nytt lager med formbröd och koka äggen så att de blir hårdkokta.
2. Blanda creme friache, majonäs, ägg, stenbitsrom och hackade crabsticks i en röra och bred ut på formbrödet.
3. Strö över räkorna.
Garnering:
1. Lägg på ytterligare ett lager med formbröd och blanda ihop creme fraiche och majonäs.
2. Täck hela tårtan med blandningen, även på sidorna.
3. Sedan är det fritt fram att dekorera som man vill.

Italiensk smörgåstårta

Ingredienser

15 portioner
Fyllning 1
3 st tomat(er)
1 dl pesto
125 gram mozzarella
0,5 st röd lök(ar)
Fyllning 2
1 dl crème fraiche, lätt
40 gram tomater, soltorkade, marinerade
200 gram philadelphiaost
100 gram parmaskinka
Fyllning 3, Överst
100 gram philadelphiaost
125 gram ost, Cantadou med vitlök
1 dl crème fraiche, lätt
Garnering
1 dl rucola
50 gram salami, (av bra kvalité)
15 st cocktailkapris
3 dl crème fraiche, (ej lätt)
15 st oliver, svarta
5 st tomater, soltorkade
1 kruka(or) basilika
50 gram parmaskinka
1 st citron(er), i skivor
Mellan lagren
9 skiva(or) landgångsbröd

Tillagning
1. Skär tomaterna i små tärningar. Hacka rödlöken och skär Mozarellan i små tärningar. Blanda med peston.
2. Strimla parmaskinka och soltorkade tomater. Blanda med Philadelphia och lätt creme fraiche.
3. Skär bort kanterna på brödet. Lägg 3 brödskivor bredvid varandra. Bred över första fyllningen och täck med 3 skivor. Bred på nästa fyllning och täck med de sista skivorna.
4. Blanda cantadoun, philadelphiaost och lätt creme fraiche. Bred det över de tre översta skivorna.
5. Vispa vanlig creme fraiche, bred och spritsa på kanterna. Garnera med parmaskinka, salami, oliver, kapris, färsk basilika, soltorkade tomater, ruccola och citronskivor.

13 dec 2020