När det är dags för stor fest

När man ska ställa till med fest och bjuda på mat och dryck, så har man två alternativ. Det ena är att laga allt själv eller så anlitar man catering Uppsala. Med catering i Uppsala kan man få mat på olika sätt. Antingen via en meny, eller så serveras buffémat. Det går ofta även att få catering för andra tillfällen, om man vill ha enklare sallader eller kaffecatering. Ska man fixa med maten själv, så är det rätt så bra att satsa på just buffémat. Det eftersom att man då kan förbereda allt innan och bara ställa fram när det är dags att äta. Då slipper man missa att vara med på festen för att man är fast i köket.

Hur ska man tänka med buffé?

Mängden buffémat som går åt beror helt på omständigheterna runt din bjudning. Sedan att planera buffé, det är bra att hitta rätter som kompletterar varandra på bästa sätt.

För att få en bra överblick över buffén kan du dela in maten i olika kategorier;

  • En eller två rätter som fungerar som mättande bas – t.ex. pastasallad, potatissallad eller cous cous/bulgur, bönsallad.
  • Bröd 
  • Sallad och grönsaker – en smakrik sallad, grillade grönsaker eller grönsakstavar 
  • Röror och såser – tapenade, aioli, fetaoströra 
  • Paj- eller pizzabitar – Pizzabitar eller minipizzor är enkelt att förbereda och värma.
  • Kallskuret, kött, kyckling och lax – Prosciutto, salami, marinerad kyckling eller fläskfilé. 
  • Ostar – trevlig avrundning på din buffé tillsammans med Crema di Balsamico och frukt.
  • Något sött till kaffet – Bär, tiramisu, mandelskorpor.


Några mängder att hålla dig till när du planerar mängden mat:

  • Kött, ca 60-90 g kött/person.
  • Kyckling, ca 40- 50 g kyckling/person (1/3 kycklingfilé).
  • Pasta ca 30 g pasta (okokt)/person.
  • Potatis ca 60 g potatis/person.
11 mar 2019