Tillaga viltkött

Viltkött är gott att äta. Är du jägare som jagar på egen hand så har du ju kanske stor tillgång till detta. Du som jagar kan för övrigt hitta bra mörkersikte på handladigitalt.se så väl som värmesikte. Om du inte jagar så kanske du har vänner som gör det så att du kan få kött av dem. Annars finns det flera butiker som erbjuder detta samt att det även finns webbshoppar på nätet med vilktkött. Tänkte dela med mig av ett par goda recept på vilt här nedan.

Gott med vilt

Rensteksrullar med färskost

Ingredienser
3 mjuka tunnbröd
50 gram rökt renstek som Souvas
100 g färskost naturell
2 msk pepparrot på tub
30 gram babyspenat
30 gram gräslök

Tillagning
Blanda färskost med pepparrot, hackad gräslök och fint tärnad renstek.
Fördela på bröden, lägg på babyspenat och rulla ihop.
Skär av yttersta kanten samt dela rullarna på mitten.
Dessa skär du sedan diagonalt och ställer upp som stubbar och serverar på en bricka eller tallrik. 

Viltburgare

Ingredienser
600 gram viltfärs som älgfärs, hjortfärs, rådjursfärs eller renfärs
2 krm salt
2 krm svartpeppar
4 hamburgerbröd, hembakta eller köpta bröd
2 tomater
6 blad isbergssallad eller annan grönsallad
0,5 rödlök
8 msk majonnäs
8 msk ketchup
12 skivor inlagd gurka (valfritt)
4 skivor ost som ex. cheddar (valfritt)
4 skivor stekt bacon (valfritt)

Tillagning
Baka hamburgerbröd enligt recept här eller köp färdiga.
Förbered hemgjorda tjocka pommes frites enligt recept hller köp färdiga och laga. Potatisstavarna kokas först och så har man de kalla tills det är dags att servera då friteras de snabbt gyllene och det tar några minuter. Ett tips är att fritera pommesen klart precis efter du grillat klart hamburgarna men innan du lagt ihop dem med bröd osv.
Förbered tillbehör att ha mellan hamburgarna: skiva tomater, skala och strimla lök, skölj och förbered sallad. Lägg upp på en tallrik eller bricka.
Forma hamburgare av viltfärsen, salta och peppra med svartpeppar. Smörj in dem i lite olja och lägg på en bricka.
Stek eller grilla hamburgarna ca 4-5 minuter på varje sida beroende på tjocklek tills de har fin färg och är genomstekta. Vill du ha ost på viltburgaren så lägger du på en skiva ost efter du vänt burgaren första gången.
Dela bröden och grilla bröden på båda sidor lite lätt innan servering.
Fritera klart de tjocka hemgjorda pommes fritesen. Lägg upp i en skål eller fat och servera bredvid. Glöm inte salta med flingsalt och peppra med nymalen svartpeppar.
Dags att servera viltburgarna med hemgjorda pommes frites och hembakat hamburgerbröd.
Ett tips är att lägga 1-2 msk dressing eller majonnäs och ketchup underst på underbrödet, sedan sallad, vidare hamburgare, baconskivor, inlagd gurka, skivad lök, skivad tomat och sist toppa med locket (brödet).

4 sep 2019