Underskatta inte småkakorna

Bakelser, biskvier och tårta i all ära, men jag vill slå ett slag för småkakan! Dessa små ljuvliga bakverk är goda att äta, enkla att baka och har funnits bra länge! Det bakades kringlor redan under medeltiden till exempel. Det finns många bra recept på bakbloggar med dessa småkakor, men det är inte fel att även köpa sig ett exemplar av boken Sju sorters kakor. Småkakor är små, söta, spröda kakor, som oftast är gjorda på mördeg, men som varieras på en mängd olika sätt. 

Baka dina egna sju sorters kakor

Det är flera kakor som nämns som så att säga ska finnas med på fatet med sju sorters kakor. Bland annat så brukar man nämna finska pinnar, drömmar, bondkaka, hallongrotta, mandelmussla, kolakaka, schackrutor, strassburgare så väl som flera andra. Vilka sju sorter du väljer det är upp till dig. 

En favorit jag själv har, det är Drömmar. Här får du ett bra recept på dessa:

Ingredienser för 35 st

  • 50 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl mat- eller rapsolja
  • 1/2 tsk hjorthornssalt
  • 2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 150˚C.
Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner i degen. Arbeta in resten av mjölet.
Rulla små kulor av degen. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.

 

12 Oct 2018