Hur länge ska en spis hålla?

Lite paradoxalt nog är det faktiskt så att ju äldre en spis är, desto längre håller den. Titta bara på en gammal gjutjärnsspis som tillverkades för 200 år sedan som fortfarande håller! En spis som tillverkades 1998 är däremot troligen redan utbytt och återvunnen på den lokala sopstationen. 

Men om vi då väljer att endast titta på moderna spisar, hur länge ska en sådan hålla egentligen? Svaret på den frågan är att det är väldigt olika beroende på kvalitet och pris. En spis köpt på nätet via en budgetaffär kommer inte att hålla lika länge som en kvalitetsspis från kända varumärken som Electrolux och Husqvarna. Vi som jobbar med mat använder våra ugnar och spishällar otroligt mycket men för en spis i hemmet så ska man kunna räkna med cirka 10 års livslängd. Sen är det dags att byta, och tänk på att elinstallationer i Stockholm av behöriga elektriker är ett måste om det inte sitter en färdig kontakt på din nya spis. 

Tips för att förlänga ugnens livslängd

Sköter du din spis kommer den också att hålla längre. Här får du några tips som gör att ugnen håller längre, det är den som brukar gå sönder först.

  1. Kolla tätningarna - Trasiga tätningar gör att ugnen får jobba hårdare och den går då sönder snabbare.
  2. Ingen folie på botten - Folie reflekterar värme och du får inte en jämn värme i ugnen vilket gör att värmeelementen kan gå sönder.
  3. Håll ugnen ren - En ren ugn mår bäst och håller också längst. Använd pyrolytisk rengöring sällan men torka gärna ur ugnen med en mjuk svamp eller trasa efter varje användning. 
4 Jan 2023