Stopp i avloppet - får inte hända

Får man stopp i rören hemma är det väl inga större bekymmer. Man skruvar isär rören, gör rent, och om det inte hjälper så ringer man hyresvärden eller rörmokaren för lite hjälp. På en restaurang eller ett café är det betydligt värre! Vi behöver verkligen våra avlopp och de måste fungera felfritt. Ett litet stopp gör att vi kan tvingas stänga ner verksamheten en dag och det blir jättedyrt för oss. Det är också därför vi valt att ha ett avtal med Rörjour 24/7 - de kan skicka en spolbil i Stockholm med riktigt kort varsel. Men även om man har tillgång till rörmokare dygnet runt så kan man ju se till att arbeta på ett sånt sätt att man undviker stopp i rören.

Så undviker du stopp i rören

Några saker som de flesta nog tänker på är att aldrig spola ner papper i vasken, speciellt inte tjockare papper eller våtservetter. De fastnar - garanterat! Men andra saker man kanske inte tänker på är:

  • Flytande fett - Oljor, eller smält fett, kan rinna ner i avloppet på ett enkelt sätt men så snart det kyls ner kommer det att bli en propp. Låt bli att spola ner fett!
  • Matrester - Skrapa alltid ner matresterna i komposten, inte i vasken. Det kommer att ramla ner små bitar av maten och det blir snart fullt. 

Dessa två enkla saker kan de flesta av oss hålla koll på och det är bra både i hemmet, på restauranger och på jobbet. 

13 Mar 2023