Få liv i ett gammalt stengolv

Det finns en anledning till att man valde att använda sten när man lade golven i slotten för flera hundra år sedan. De visste att det håller, och det håller länge! Det finns exempel på gamla slott från 1500-talet där golven faktiskt är i stort sett helt intakta medan tak och väggar rasat samman på grund av att de innehöll träkonstruktioner. 

På caféer och restauranger i det moderna samhället är det kanske inte stengolv på samma vis. Istället är det vanligare med någon form av slipat betonggolv istället. Det håller också betydligt bättre än andra golv som trä eller linoleumgolv, som kan slitas ut fort trots att de har hög kvalitet. Men även ett stengolv bli gammalt och slitet när man får hundratals besökare som går på det varje dag, men det går att få liv i dem igen. 

Slipa ner och bygg upp

Det här är ju inget man ska göra själv, det är inte fullt så enkelt som att ligga med sandpapper och slipa. Det finns företag som slipar stengolv i Stockholm och ett av dem är Gävle Golvteknik AB. De kan stoltsera med att ha jobbat hemma hos ingen mindre än Paolo Roberto när han behövde slipa stengolv i Stockholm. Det tar en dag eller två att slipa ett betonggolv, och sedan någon dag för den nya ytbehandlingen att torka. Sen är det bara att bära in möblerna igen och man har ett nytt starkt golv som håller i många år. 

26 Jan 2020