Hur gör man rent brända grytor på bästa sätt?

Att råka bränna vid en kastrull, det kan hända den allra bästa och är ingen indikation på hur bra man är på att laga mat eller inte. Det som dock är jobbigt när en gryta bränts, är att få rent den på ett bra sätt. Särskilt om man vill följa denna sidas råd; http://www.städamiljövänligt.se och städa på ett miljövänligt sätt. Dock finns det ett bra husmorsknep för att göra rent en bränd kastrull. Fukta botten på kastrullen med lite vatten. Ta några sockerbitar (gärna råsocker som är lite hårdare) och skrubba med en sockerbit åt gången på det brända. När allt det brända är upplöst, diska ur som vanligt.

Andra sätt att göra rent brända kastruller på

Här kommer lite andra bra tips på att göra rent en bränd gryta:

  • Strö i lite bakpulver, så att det täcker botten. Sen en skvätt vatten så att det ”bubblar”. Lägg på locket och låt stå över natten.
  • Rengör en vidbränd gryta med hjälp av Coca-cola! Du täcker bottnen i grytan med läsken och låter koka någon minut, sedan är det lätt att diska bort det brända.
  • Häll i lika delar vatten och ättika och låt koka upp.
  • Blanda 1-2 tsk tvättmedel och några deciliter vatten i kastrullen och låt stå över natten.

Ett sätt som funkar, men är mindre mijövänligt, det är att koka upp vatten med en maskindiskmedelstablett, då lossnar allt det som bränt fast mycket lättare.

16 Aug 2018