Lutfisk till jul

Lutfisk är en maträtt som består av torrfisk som lagts i lut, för att därefter blötläggas i lut, sedan i vatten, innan den slutligen kokas. Det är många som gärna äter detta till jul, men,  Lutfiskens dag infaller fredagen före Alla helgons dag. Av gammal tradition påbörjar man lutningen på Anna-dagen den 9 december för att fisken skall hinna bli klar till jul. Förr var lutfisk speciell högtidsmat, och serverades gärna till påsk, midsommar och vid begravningar. De flesta köper färdigtorkad fisk som blötläggs hemma. Den mesta lutfisken som säljs i Sverige beredes i stora luterier på väst- och ostkusten. Du som föredrar att äta din fisk färsk, läs mer här om att beställa hem det via nätet. 

Koka lutfisk

Lutfisk bör alltid ligga i vatten några timmar till 1 dygn, innan den kokas. Lutfisken får då en fastare konsistens och eventuella rester av lutvattnet försvinner. Tina alltid djupfryst lutfisk, innan den kokas:

2 – 5 dygn i kylskåp eller annat kallt utrymme
ca 1 dygn i rumstemperatur
6 – 8 timmar i kallt vatten

Häll upp vatten motsvarande ca 3 ggr volymen för lutfisken, alltså ca 3 liter vatten för ett paket djupfryst lutfisk. Byt mot nytt kallt vatten några gånger. Tinar du lutfisken i vatten, behöver du naturligtvis inte blötlägga den extra. Det är inte lika nödvändigt att blötlägga djupfryst lutfisk som färsk lutfisk.

En del säger att lutfisk, den lagas bäst till i mikron! Dock går det även att koka den i gryta eller göra den i ugnen. 

14 Dec 2020