Tips för att planera vardagsmaten

Många av oss tycker det kan vara svårt att få ihop bra vardagsmat och många gånger blir det enkla rätter som köttbullar och makaroner eller falukorv med mos, särskilt om man har små barn. Inget fel med den maten, men det går få ihop bra mat, utan att det är halvfärdiga produkter. Det bara genom att ha bra planering samt få inspiration från matbloggen på nätet. 

Få till maten i din vardag

Det du kan göra är att planera 4 eller 5 middagar ni ska äta under veckan och köp hem de ingredienser som behövs. Sen kan du göra som så att laga lite mer än vad ni äter. Det blir då rester över som kan vara till en middag till eller för att ta med i matlåda till jobbet. 

Det är bra att alltid förbereda så mycket det bara går. Söndagar passar bra att ha för att göra storkok på exempelvis. Eller gör en 3-veckorssallad. Ska ni äta quinoa eller andra gryn under veckan? Koka dom redan på söndagen. Eller koka extra mycket på måndagen så det räcker till en eller ett par middagar till.

Sen är det inte fel att alltid ha något så att säga lättlagat i frysen. Saker att bara steka på eller koka. Det är bra som nödmat för vissa dagar.

Investera även gärna i en slökokare eller crockpot, perfekt att lägga ner allt i på morgonen, sätta på och så är det klart när ni kommer hem på eftermiddagen. 

Olika livsmedel går att variera hur mycket som helst, bara man har fantasi! Om du har kokt potatis över efter en måltid så går det att använda till en  kall potatissallad, eller steka upp, eller göra annat med. Överbliven pasta gör sig utmärkt i en pastagratäng eller som en kall pastasallad.

Ett annat sätt att få till bra middagar i veckan, det är att testa en så kallad matkasse. Då får man planerade midddagar samt alla ingredienser som behövs för att laga till det. 

Att handla livsmedel online är ett annat bra tips, då det sparar en hel del tid till att lägga på andra saker. 

23 Jan 2021