Vad för mat passar bra att ha på buffén?

När det är dags för lite större festlighet av något slag, så är det rätt smart att satsa på mat i form av buffé. Det går att få via catering eller så lagar man maten före själv och serverar den dagen då det är dags. Det är bra att satsa på mat som går att laga i förväg och som sedan serveras kallt eller att det är enkelt att värma upp det. Pajer, pastasallader, kallskuret, kyckklingspett, grönsaker är bara några bra saker att ha på buffébordet. 

Andra bra tips för buffébordet

En bra buffé kräver sin planering, och exakt vad som ska stå på bordet bestämmer du själv. Men det kan vara bra att få lite tips kring servering, vilket du får här. 

Det du kan satsa på är att bygga i flera nivåer. Det genom att höja upp delar av buffén. Det gör dels att dels att maten blir lättare att komma åt, men också att intrycket blir mer levande.

Maten bör serveras på vitt porslin. Om du satsar med catering på maten går det ofta även bra att hyra porslinet. 

Att pynta buffébordet är inte fel heller, då det ska ge bra intryck av fest. Pynta efter säsong helt enkelt. 

När du ska ställa ut maten, så ställ den i rätt ordning så att säga. Ordningen på en midsommarbuffé eller ett smörgårdsbord är klassiskt, för då gäller först sill, sedan fiskar, sallader och kallskuret kött. Därefter varmrätter, ostar och sist dessert.

Det får inte heller bli stopp på en buffé, och det blir det ofta precis där gästerna börjar. En bra idé är att spegelvända upplägget på bordet, så att det ser likadant ut från båda ändar.

Maten bör vara i storlek att det går att äta med en hand. Det ser även snyggare ut med mindre portioner, smått skurna bitar och tunna skivor.

Glöm inte heller av att kolla av om det finns allergiker som ska äta av buffén. Ibland kan viss mat behövas ställas en bit från annat, om det är en allergi som är svår, alternativt att skippa nåt helt och hållet på grund av det.

8 Jan 2021